GenelHaberlerTeknolojiUygulama

Sosyal Ağ Firmalarına 10 Milyon TL Ceza!

Türkiye’nin Sosyal Medya Kanunu kapsamında sosyal ağ firmalarına temsilci atamaları için verilen süre sona erdi. Dün gelen bilgilere göre Türkiye temsilcisi açan tek firma VK oldu. Bugünse Facebook, Twitter, Google ve TikTok gibi şirketlere 10 milyon TL idari para cezası verildiği ortaya çıktı.

Sosyal Ağ

Sosyal Medya Kanununa göre günlük kullanıcı sayısı 1 milyondan fazla olan sosyal ağların Türkiye temsilciliği açmak zorunda. Türkiye temsilcilik açmaları için bahsedilen sosyal medya kuruluşlarına 1 ay süre vermişti. Bu süre dün itibari ile sona erdi. Bu süreç sonuna baktığımızda sadece Rusya Merkezli VK, Türkiye merkezli temsilciliğini açıklamıştı. Bugünse konuyla alakalı yeni bir açıklama yapıldı ve Sosyal Ağlar resmen kapsamında ilk idari para cezasını aldılar.

Bloomberg’in ulaştığı üst düzey hükumet yetkilisinin söylediklerine göre, 30 gün biter bitmez hemen harekete geçildi. Facebook, YouTube, Twitter, TikTok ve Instagram’a 10 milyon TL ceza kesildiğini söylendi. Sosyal ağlar, bu parayı ödemediği takdirde ise daha büyük yaptırımlar gelecek. Parayı ödemez ve Türkiye temsilcilerini belirlemezlerse daha ağır yaptırımlarla karşı karşıya gelecekler.

Temsilcilik İçin 30 Gün Müddet Verilmişti!

Yasa gereğince önümüzde ki 30 gün boyunca Sosyal ağ şirketleri Türkiye temsilcileri belirlemeliler. Tekrar bu firmalar bir temsilci belirlemezlerse bu seferde bu firmalara 30 milyon TL’lik para cezası kesilecek. Türkiye’de temsilci bulundurmaları için Türkiye oldukça fazla uğraş veriyor. Eğer yine bu cezaya cevap vermezlerse bu sefer çok daha ağır bir yaptırım ile karşılaşacaklar. Hala temsilci bildirmedikleri takdirde bu kez Türkiye’de ki vergi mükelleflerinin Facebook, Instagram ya da YouTube gibi kanallarda reklam vermesi yasaklanacak.

Sosyal Ağ

Sosyal ağ firmaları cezaları ödemeden temsilci açamayacaklar. Temsilciliği açacaklar içinse bir kolaylık bulunuyor. Bu kolaylık ise eğer caza alan firmalardan biri temsilcilik açarsa, ödeyecekleri ceza dörtte bir oranına düşecek. Tabi ki bu ceza daha çok caydırıcı olması ve temsilcilik açmazsak ne olacak ki sorusunu silmek üzerine kurulu. Hali hazırda bu şirketler oldukça büyük ve güçlüler.

Türkiye’nin sosyal medya firmalarına karşı aldığı bu tavır oldukça yerinde. Gelişmiş ülkelerin hepsinde bu temsilcilikler yer alıyor. Bunun yanında bu sosyal ağlarla ilgili bir sorun olduğunda direk olarak bu temsilciliklerle iletişime geçerek daha hızlı sonuca ulaşılabilir. Sosyal ağ şirketleri, şuanda her kullanıcıların bilgilerini depoluyorlar. Elde edilen bu bilgiler, reklamcılık gibi sektörlerde oldukça değerli materyaller. Bakalım sosyal ağ firmaları ilerleyen zamanlarda ne gibi bir pozisyon alacaklar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu